Frysk

Fanfare

Orkest

Nieuwsoverzicht

Binnenkort op de agenda!

Een Jammerlijck Klaachlied

Data: Vrijdag 1 en zaterdag 2 juni

Locatie: St. Gertrudiskerk Workum

Aanvang: 20:45 uur

Kaarten bestellen: www.vanplan.nl > under de toer > Jammerlijck Klaachlied

Een Jammerlijck Klaachlied is een van de 32 voorstellingen van Under de Toer, een onderdeel van LF2018. Alle projecten hebben een relatie met een kerk in Friesland en hebben een Europese link.

Tegen de achtergrond van geprojecteerde filmbeelden wordt het verhaal van de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden van twee kanten belicht door acteurs: aan de ene kant staat de Spaanse stadhouder van Friesland en Groningen, Caspar de Robles, gespeeld door Jan Arendz, aan de andere kant de Workumse burgemeester Frederik van Inthiema, gespeeld door Thijs Feenstra. Verhaal en beelden zijn uitgangspunt voor een 9-delige muzieksuite, speciaal gecomponeerd voor dit project door jazzsaxofonist en componist Frans Vermeerssen.

In de voorstelling spelen het Frysk Fanfare Orkest, het Workumse koor Sjongsum, het jazzkwartet Talking Cows en een groep Spaanse muzikanten. De muziek is eigentijds met verwijzingen naar muziek uit de tijd van de 80-jarige oorlog. Het koor zingt vijf liederen op telkens twee coupletten van het originele Jammerlijck Klaachlied, een spotdicht uit het 16de eeuwse Geuzenliedboek, over opkomst en ondergang van Caspar de Robles. Het koor wordt daarbij begeleid door Spaanse strijkers.

Caspar de Robles is in de geschiedenis van de Spaanse overheersing van Friesland de man met de twee gezichten (het beeld van De Stenen Man op de zeedijk in Harlingen). Zijn verdienste was dat hij zorgde voor versterking van de dijken in een tijd dat er in Friesland flink ruzie werd gemaakt over de onderhoudskosten ervan; aan de andere kant verdedigde hij zijn Spaanse katholieke koning Filips II - die zijn zoogbroeder was, zijn moeder gaf zowel hem als Filips de borst - door dik en dun.

De aanvallen van de geuzen in Friesland sloeg hij hardhandig neer; kaarten van de strijd met de geuzen zijn bewaard gebleven in de zogenaamde De Roblesatlassen: gevechten die plaatsvonden in Dokkum, Berlikum, Dronrijp, Stavoren, Galamadammen en Makkum.

De kaarten zijn verwerkt in de geprojecteerde beelden van het evenement en tevens zullen enkele kaarten in de maand mei tentoongesteld worden in de Sint Gertrudiskerk.

Frederik van Inthiema, geboren in Koudum, studeerde rechten in Leuven, was advocaat en korte tijd burgemeester van Workum. Hij sloot zich aan bij het verbond der edelen en later bij de beruchte watergeus Lumey. Later trok hij zich terug in het Ostfriese Leer.

Lees meer...

Titus Words Will Take Wing

“Titus’s Words Will Take Wing”

Een zeer bijzonder project met musici en vocalisten uit Nederland en Duitsland. In samenwerking met het Titus Brandsma Museum, verschillende kerkgemeenschappen en scholen zal dit bijzondere project tweemaal ten gehore gebracht worden, op zaterdag 10 november 2018 in de Martinikerk te Bolsward en op zondag 27 januari 2019 in de St. Willehad Kirche te Wilhelmshaven.

Lees snel verder voor meer informatie over dit project!

Lees meer...

Jammerlijck Klaachlied

Een Jammerlijck Klaachlied

De opstand van de Geuzen tegen de Spanjaarden in een multimediale voorstelling met film, live-muziek en toneel. Zie www.friesland.nl

Een project van Under de Toer, St. Getrudiskerk in Workum, 1 en 2 juni.

Lees meer...

Nieuwjaarsconcert Houten

Nieuwjaarsconcert van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Danny Oosterman en het Frysk Fanfare Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra.

Zondag 7 januari 2018, aanvang 15:00 uur

Locatie: Theater aan de Slinger, De slinger 40, Houten

Entree: €12,50, kaarten zijn te bestellen via het theater

(Theater aan de Slinger)

en aan de deur.

Lees meer...

Kerstconcert

Het Frysk Fanfare Orkest o.l.v. Jouke Hoekstra met als gast ‘het Odayin Trio’

Wanneer: Zaterdag 9 december

Aanvang: 20:00 uur

Entree: € 10,- (voorverkoop); € 12,50- (aan de deur)

Locatie: Koepeltheater Leeuwarden

Kaartverkoop verloopt via de website van het koepeltheater, of bestellen via info@fryskfanfareorkest.nl

Foto: ClosetoyoU Fotografie

Lees meer...

Nieuwsarchief